Isnin, 29 Ogos 2011

Ramadhan pasti di rindui

Subhanallah, masa berlalu dengan begitu cepat. Awal ramadhan terasa baru disambut semalam. rupanya esok sudah tiba hari raya. Hari ini, hari terakhir bersama Ramadhan. rasa sayu menyinggah di hati ni. macam-macam perasaan yang saya rasakan. Mahu gembira kerana esok menjelang hari raya. tapi terasa sedih Ramadhan sudah meninggalkan saya. Persoalan yang timbul di benak ini, adakah Allah menerima amalan saya pada bulan Ramadhan kali ini. Adakah segala keampunan yang saya mohon di bulan Ramadhan ini di ampunkan oleh Allah.

Aidil Fitri sebuah kemenangan

Aidilfitri dalam bahasa melayunya diterjemahkan sebagai perayaan fitrah. Hari kita kembali kepada fitrah yang suci seorang manusia. Selama sebulan kita menjalani ibadah puasa yang memberi cabaran yang dasyat kepada nafsu kita. Selama sebulan pula kita berlapar dan dahaga di siang hari. Nafsu dikekang demi mencari redha Allah. Amalan sunat dikejar, terawih, sedekah, istigfar, zikir dan selawat menandakan hati penuh redha mencari rahmat dan keampunan dari Allah.

Hari raya merupakan hari kemenangan bagi orang mukmin yang memanfaatkan bulan Ramadhan penuh dengan keimanan dan ketaqwaan. Maka hari raya disambut dengan meriah, menandakan hati gembira menyukuri anugerah Ramadhan yang dianugerahkan oleh Allah kepadanya.

Semua itu adalah untuk orang mukmin, bagaimana pula dengan kita sebagai seorang hamba? Adakah kita memanfaatkan ramadhan  kita ini seperti lagaknya seorang mukmin? Layakkah kita untuk bergembira pada hari raya ini seperti seorang mukmin?

Perkara yang mampu kita lakukan adalah berdoa kepada Allah agar dia dapat menerima segala amalan kita semasa bulan Ramadhan. Semoga Allah menganugerahkan pangkat mukmin kepada kita

Ramadhan pasti dirindui

Saya tidak dapat untuk menipu diri sendiri untuk tidak mengatakan bahawa pemergian ramadhan kali ini tidak saya ratapi dengan kesedihan. Kerana saya tidak dapat memanfaatkan semaksima mungkin amalan ibadat saya pada bulan Ramadhan. Sungguh banyak amalan yang terlepas untuk saya lakukan pada bulan yang mulia ini. Terlalu sibuk dengan assigment maktab dan kerja-kerja dunia, sehinggakan kurangnya bacaaan Al-Quran, kurangnya bilangan rakaat tarawih dan tahajud, kurangnya sedekah, kurangnya solat tasbih dan solat-solat sunat yang lain.. borang muhasabah ibadah ramadhan banyak kekosongan. Itu semua dek kealpaan diri saya kepada kerja-kerja dunia. Atagfirullah.

Ramadhan pasti saya rindui. Rindu kepada suasana ramadhan yang cukup indah. Tidak seperti bulan-bulan yang lain. Keindahan ramadhan yang cukup dirasai. Saya sangat berharap suasana yang dirasai ketika bulan Ramadhan juga dapat dirasai di bulan lain. jika tidak, saya pasti akan merindui Ramadhan.Saya berharap Allah memberikan peluang kepada saya untuk merasai ramahdan yang akan datang. Akan saya manfaatkan ramadhan akan datang sebaik mungkin, lebih baik dari ramadhan kali ini.

Malam ini merupakan malam terkahir ramadhan dan malam kepada hari raya. Esok akan menjelang hari raya. Oleh itu saya ingin berkongsi kepada anda tentang amalan-amalan sunat pada malam raya ini.

[AMALAN MALAM RAYA & PAGI RAYA]
MALAM
1. Mandi bila masuk Maghrib
2. Takbir raya
3. Isya’ berjemaah & berazam solat Subuh berjemaah
4. Ya Muhaimin 145X
5. Sayyidul Istighfar 3X
6. Astaghfirullah 999X (Kali ke 1000X baca astaghfirullahal azim… ilaih)
7. Subhaanallahi wal hamdulillahi.. wallahu akbar 100X
8. Qiyam / Nawafil termasuk solat sunat tasbih
9. La ilaha Illa ALLAH 1000X Kemudian baca Allahumma tsabbitna bil qaulits saabit 3X
10. Yaa Hayyu Ya qayyum La ilaha Illaa anta 40X
11. Ya hayyu ya Qayyum, Ahyil quluuba tahyahaa wa ashlih lana al a’maala fi ddiini wad dunya 18X
12. Banyak2 berdoa dan munajat

PAGI SELEPAS SUBUH
1. Takbir raya
2. Sayyidul istighfar 3X
3. Astaghfirullahal azim .. ilaih 100X
4. Suhaanallahi walhamdulillah wallahu akbar 300X, niat hadiah pahala kpd yg telah meninggal dunia
5. Laa ilaha illa ALLAHU wahdahu laa syarikalah lahul mulku.. qadiir 400X
6. Jumpa sesiapa ucap “TaqabbalaLLAHu minnaa wa minkum soolihal a’maal"
. –Al Faqir Ust Muhadir -Tiada ulasan:

Catat Ulasan